Zahrada na balkoně

banner_balkon

Každý z nás touží mít na zemi alespoň kousek ráje úplně sám pro sebe. Každý si tento ráj představuje maličko jinak a pouze někomu se tento sen promění ve skutečnost.


Mnoho lidí, kteří bydlí ve městě v bytě touží po vlastní zahradě, na které si vypěstují své květiny, ovoce, zeleninu nebo bylinky. Žijí v domnění, že tento sen je naprosto nereálný a splní si ho možná až v příštím životě. Bohužel netuší, jak moc se mýlí. Netuší, že balkony a nebo pouhé okenní parapety jsou pro pěstování plodin ideální.


V dnešní době není žádný problém proměnit Váš balkon v osobitou zelenou oázu klidu, kde se můžete schovat například při šálku lahodného čaje nebo kávy před rychlým tempem městského života a v klidu načerpat tolik potřebnou a často chybějící energii.


Váš balkon, ať je malý a nebo velký se může stát drahocenným ostrůvkem zeleně v betonové zástavbě města. Záleží pouze na Vás, jestli se rozhodnete využít Váš balkon pouze pro relaxaci a budete na něm pěstovat pouze květiny nebo dřeviny a nebo si vytvoříte z Vašeho balkonu oázu, kterou kromě relaxace využijete i jako zdroj vlastnoručně vypěstované zeleniny, ovoce nebo bylinek.

zahradnik_balkon
Pokud vlastníte u svého bytu balkon, který na Vás do dnešního dne díky své prázdnotě působil depresivně, rozhodně to změňte. Zaplňte Váš balkon živými rostlinami, originálními květníky a stylovým nábytkem. Dodáte tak do svého života radost a to doslova, protože není nic lepšího než ochutnat vlastnoručně vypěstovanou zeleninu nebo ovoce a nebo nechat proudit do svého těla energii z krásných zelených rostlin, které Vás budou obklopovat při pití kávy či čaje.


Založit vlastní zelený balkon není rozhodně nic těžkého. Zvládnete ho vytvořit snadno a rychle třeba i přes víkend. Díky naší široké nabídce všeho, co pro pěstování rostlin a relaxaci na balkoně potřebujete proměníte Váš sen ve skutečnost rychleji než si myslíte.


Pro pěstování rostlin je potřeba vybrat přiměřeně velkou nádobu. Jelikož na balkon svítí většinou hodně slunce, tak všeobecně platí, že čím větší nádoba, tím to pro Vás bude znamenat méně práce při zalévání a přihnojování, protože malé květináče potřebují v parném létě zalévat každý den, zatímco větší vydrží se zalivkou déle. Praktickým řešením, které Vám usnadní práci při zalévání mohou být samozavlažovací truhlíky, které poskytují zásobárnu vody pro pěstované rostliny.


Pokud máte vybrány květináče a truhlíky, které lahodí Vašemu oku, je nutné se porozhlédnout po kvalitním substrátu, do kterého budete Vaše zelené radosti sázet. Před tím, než budete substrát vybírat, je nutné se rozhodnout, co budete na svém balkoně pěstovat. Jednoletým květinám nebo zelenině budou naprosto vyhovovat organické substráty bez obsahu rašeliny. Pokud budete chtít, aby Vám prospívaly rostliny, které mají rádí kyselejší půdu (například borůvky), je nutné je zasadit do substrátu obsahující rašelinu. Pokud budete chtít, aby Vám Vaše rostliny krásně rostly a prospívaly, můžete jim v tom pomoci nejen správnou zálivkou, ale i pravidelným přihnojováním.


Abyste dovedli relaxaci na Vašem balkoně k dokonalosti, nesmí zde chybět zahradní nábytek. V naší nabídce naleznete různé druhy i velikosti křesel a stolků. Záleží pouze na prostorových možnostech Vašeho balkonu a na tom, jaký design Vás osloví. Pro malé balkony je velice praktický skládací nábytek, který když ho zrovna nepotřebujete, tak ho snadno a rychle naskládate na sebe a nezabírá Vám tolik ceněné místo. Na balkoně jsou také využitelné lavice nebo boxy s úložnými prostory, kam můžete schovat praktické podsedáky nebo cokoliv, co na balkoně pro své zahradničení potřebujete. Váš balkon tak bude působit stále uklizeně.a uspořádaně.


Odpočinek na Vašem balkoně si můžete zpestřit i chutí právě ugrilovaného masa nebo zeleniny. Na malém grilu si ogrilujete pochoutku stejně dobře, jako na velkém a díky speciálnímu dřevěnému uhlí nebudete obtěžovat sousedy kouřem nebo zápachem.


Nebojte se, vytvořit zelený balkon jde opravdu snadno. Nenechte se odradit myšlenkou, že nebudete mít čas a energii se o rostliny starat. Pokud si vyberete vhodné druhy rostlin a budete dodržovat pár základních pravidel při jejich pěstování, odmění se Vám jistě svojí krásou.
Zbývá si tedy pořídit už jen zahradnické nůžky, konev na zalévání a pár tyček na přivázání vyšších rostlin a jste naprosto připraveni vytvořit si svůj malý ráj na zemi.

×

Splátková kalkulačka ESSOX

Blog

Zobrazit více