Kompostování

banner_kompostovani

Ať už vlastníte velkou a nebo i malou zahradu, určitě každoročně řešíte problém, kam se zahradním popřípadně i kuchyňským odpadem. V dnešní době můžete samozřejmě využít už běžně dostupnou službu veřejného svozu bioodpadu, ale není to škoda? Přicházíte tak o možnost vytvořit si vlastní na živiny bohatý kompost, který následně velice kladně využijete na Vaší zahradě.


Kompostování u nás má dlouholetou tradici a je považováno za nejlepší a nejpřirozeněnjší způsob, jak využit rostlinný odpad z kuchyně a zahrady. Do kompostu patří například posekaná tráva, listí, rozdrcené větve, piliny, květiny a substrát z truhlíků, podestýlka domácích mazlíčků a další. Z kuchyně se nemusíte do kompostu bát dát veškerý organický odpad a to i včetně sáčků od čaje, kávové sedliny, platiček od vajíček, kartonu nebo dřevěného popela. Naopak se vyvyarujte toho, aby se do kompostu dostaly plevele, rostliny napadené škůdci a chorobami, pecky z ovoce, maso, kosti, popel z uhlí, trus psů a koček atd.


Tím, že třídíme biologicky rozložitelný odpad a nedáváme ho do běžného komunálního odpadu, šetříme také výrazně naše životní prostředí. Pokud se dostane biologicky rozložitelný odpad s komunálním odpadem na skládky, začne se anareobně (za nepřístupu vzduchu) rozkládat. Tímto procesem začne vznikat jeden ze skleníkových plynů – metan. Na rozdíl od tohoto anareobního způsobu rozkladu, je samotné kompostování proces, který probíhá za přístupu vzduchu a životní prostředí nezatěžuje.


Kompostováním vzniká díky působení půdních mikroorganismů humus, což je hmota bohatá na živiny a minerální látky, které následně využijí rostliny ke svému růstu.


Pohráváte si s myšlenkou o založení vlastního kompostu, jenže stále váháte, protože si myslíte, že péče o kompost je složitá a kompost bude hyzdit Vaši krásnou zahradu? Není to pravda...Kompostování je snadnější než si myslíte. Neváhejte a pusťte se do práce. Uděláte něco pro životní prostředí a Vaše zahrada se Vám následně odmění výbornými a kvalitními výpěstky, na které bude radost pohledět. Navíc ušetříte Vaše peníze, protože nebudete muset kupovat zahradnické substráty.


Pokud jste již udělali to správné rozhodnutí a chystáte se kompostovat, musíte se rozhodnout, zda si postavíte vlastní kompost a nebo koupíte plastový kompostér. Pokud jste zahrádkářem na malé zahrádce, může pro Vás být koupě plastového kompostéru praktickým řešením. Na trhu najdete různé objemy kompostérů. Stačí si vybrat velikost kompostéru, který bude vyhovovat Vašim potřebám. Pokud se rozhodnete kompostovat v plastovém kompostéru, je důležité nezamezit ze spodní strany přístup půdním organismům. Nedávejte tedy pod kompostér žádnou nepropustnou podložku. V případě, že vlastníte velkou zahradu, kde se očekává větší množství zahradního odpadu, bude lepší založit si a sestavit vlastní kompost.


Než se do založení kompostu pustíte, je nutné v první řadě vybrat pro Váš kompost to pravé místo.


Kompost by neměl být vystaven přímému slunečnímu záření, aby se příliš nevysušoval a měl by být alespoň částečně chráněn před deštěm, aby se z něho neodplavovaly živiny. Ideálním místem pro umístění kompostu je tedy například pod stromem. Kompost by měl být dobře přístupný, když s ním budeme chtít manipulovat a zároveň nesmíme zapomenout na to, že by nás kompost mohl obtěžovat nepříjemným zápachem. Z tohoto důvodu je ideálním místem pro umístění zadní a krajní část zahrady.


Pokud se rozhodnete pro vybudování vlastního kompostu, doporučujeme na předem stanoveném místě postavit pevnou konstrukci například z kulatiny nebo trámků do výšky cca 1,5 m.


Do kompostu postupně přidáváme jednotlivé materiály. Pokud se chystáte dát na kompost větší množství trávy sekané klasickou zahradní sekačkou, doporučujeme ji promíchat například s trochou hlíny, aby tráva v kompostu nezačala zahnívat.
Aby se celý proces kompostování urychlil, je možné prolít kompost urychlovačem kompostu. Nemusíte se bát, urychlovač kompostu jsou pouze kompostovací bakterie, nejedná se tedy vůbec o nic chemického.


Kompost je potřeba také provzdušňovat. Doporučuje se tedy ho 1x – 2x přeházet, čímž si zajistíte i rychlejší zrání kompostu. Kompost lze použít v momentě, kdy dosáhne zralosti, což bývá po 7 – 12 měsících. Poznáte to tak, že na svém kompostu máte tmavě hnědou, drobivou a příjemně vonící hmotu plnou živin, které rostliny na Vaší zahradě jistě ocení.

×

Splátková kalkulačka ESSOX

Blog

Zobrazit více